Βελκουλέσκου: Μη ρεαλιστικά για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα πλεονάσματα άνω του 1,5% και ανάπτυξη άνω του 1%

Επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην επίτευξη χαμηλότερων ετήσιων πλεονασμάτων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε πριν από λίγο στην ομιλία της η εκπρόσωπος του Ντέλια Βελκουλέσκου υποστηρίζοντας μάλιστα ότι Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει μακροπρόθεσμα πλεόνασμα που να ξεπερνά το 1,5% και ανάπτυξη άνω του 1%.

Μιλώντας μέσω skype στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι η κα Βελκουλέσκου ανέφερε ότι για το χρέος δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων δείχνοντας προς την πλευρά των Ευρωπαίων. Η ελάφρυνση του χρέους δε μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα και η πολιτική από μόνη της δε μπορεί να λύσει το ζήτημα της ελάφρυνσης. Χρειάζεται συνδυασμός και των δυο.

Παρότι χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup όπου καταγράφηκε «κάποια πρόοδος» για το χρέος όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις».

Ωστόσο, η κα Βελκουλέσκου επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων όσων έχει δεσμευτεί επισημαίνοντας ότι “Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει σελίδα και να ενστερνιστεί τις μεταρρυθμίσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια έδωσε βάρος στην επιθετική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή».

Εργασιακά

Πέραν των αναφορών στην ανάγκη απελευθέρωσης στις αγορές προϊόντων η κυρία Βελκουλέσκου υπερασπίστηκε τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας ούτε μετά το 2018.

Η κα Βελκουλέσκου επέμεινε ότι έως το 2060 το εργατικό δυναμικό θα έχει μειωθεί κατά 1/3, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Ακόμη το ΔΝΤ υποστήριξε ότι όσο επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας, τόσο πιο γρήγορα δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να ευημερήσει στην ευρωζώνη. Όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιμένει να μην αλλάξει το καθεστώς ούτε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.