Φασίνα: "Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο ότι η ατζέντα της τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί"

Για το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του αποπληθωρισμού και της ανεργίας έκανε λόγο ο Στ. Φασίνα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, οικονομολόγος επί μία πενταετία του ΔΝΤ και νυν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η Εργασία πρώτα απ’ όλα, η οικονομία, η αριστερά, τα δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ένα πρόβλημα πολύ γενικότερο στην Ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε από 65% σε 95% του ΑΕΠ από το 2007 μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Για την αναδιάρθρωση του χρέους απαιτείται μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, άμεσες επενδύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων, ώστε να δοθεί ώθηση στη ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση».

Ακολούθως τόνισε: “Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο ότι η ατζέντα της τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρωτεύον ζήτημα είναι η εργασία, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποτίμηση της εργασίας δεν μπορεί να δώσει ώθηση για ανάπτυξη. Ως ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να έχουμε αφετηρία την εργασία, την αξιοποίηση και την ανάπτυξή της”.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον λόγο που βρίσκεται στην Αθήνα ο ίδιος δήλωσε  ότι «μία νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα θα έδινε το έναυσμα για μια διαφορετική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτο σταθμό την έναρξη ενός αναγκαίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό πέρασμα, διότι η πολιτική της λιτότητας αποδείχθηκε ότι κάνει κακό στην οικονομία, κάνει κακό στους εργαζομένους και διογκώνει το δημόσιο χρέος. Σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα μπορεί να έχει στο πλευρό της και την Ιταλία».

Ο Ιταλός βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι ” η Ελλάδα από μόνη της δεν αρκεί αλλά το μήνυμα μιας εκλογικής νίκης της Αριστεράς θα είχε σε πολιτικό επίπεδο μεγάλη σημασία ως φορέα και μιας εναλλακτικής πρότασης”.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: να παραμείνει στο ευρώ και να συμβάλει στην αλλαγή της ατζέντας της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την Αθήνα, προέρχεται από εκείνες τις πρωτεύουσες που συνεχίζουν να επιμένουν στη λιτότητα και την υποτίμηση της εργασίας».

Ακόμη πρόσθεσε ότι “το ευρώ βρίσκεται σε πορεία ναυαγίου χωρίς αλλαγή πορείας, γι’ αυτό όποιος θέλει να σώσει το ευρώ σήμερα πρέπει να μιλά για αλλαγή πορείας και αναδιάρθρωση του χρέους, διότι στον ορίζοντα της Ευρωζώνης δεν υπάρχει η ανάπτυξη, συνεπώς είναι έκδηλη η χρεοκοπία της τρόικας που οδηγεί το ευρώ στη ρήξη. Το θέμα είναι να ακουστεί η αλήθεια” και σε ερώτηση για το αν η αλήθεια είναι άποψη δήλωσε ότι «την αλήθεια τη λένε οι αριθμοί, η κατά 30 μονάδες αύξηση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, τα επτά εκατομμύρια των ανέργων, ο αποπληθωρισμός».

Τέλος, ο Στ. Φασίνα διερωτήθηκε «τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουμε ότι το πρόγραμμα είναι εσφαλμένο και όχι η εφαρμογή του, και ότι ο κίνδυνος για κατακερματισμό του ευρώ υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα και αφορά όλους;»