«Πάγωμα» μέχρι το 2022 σε συντάξεις και μπλόκο σε συλλογικές συμβάσεις θέλουν οι θεσμοί

Δεν υπάρχει τέλος στις εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών που επανέρχονται κάθε φορά με νέες. Αυτή τη φορά, το νέο “χαστούκι” προς την κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό αφορά στις συνάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Ζητούν δηλαδή να νομοθετηθεί με το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτούμενων, το «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2022, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.

Όπως γράφει η Καθημερινή, επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο – πέραν του 2021, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αρχικά, είχε «παγώσει» τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, με το νόμο Κατρούγκαλου, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021 προκειμένου σωρεύτικα να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Το δεύτερο ράπισμα αφορά στις συλλογικές συμβάσεις αφού οι δανειστές τώρα ζητούν «διορθώσεις» για την πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως επίσης αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου πολυνομοσχεδίου.

Κι όπως γράφουν τα ΝΕΑ, ο Πολ Τόμσεν φαίνεται να είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων)».

Απόψε συνεδριάζει το Euroworking Group για τα προαπαιτούμενα.