Φρένο από Ντράγκι: «Μόνο με βιώσιμο χρέος στο QE»

Απόλυτος αν και δυσάρεστος ήταν ο χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς (και κυρίως από το ΔΝΤ), η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επέμεινε στο ότι η λύση που προωθείται από το Eurogroup, δηλαδή συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως να κρίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη χώρα που θα της επέτρεπαν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την άποψη ότι αφενός θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφετέρου θα πρέπει να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, εννοώντας κυρίως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.
Κατόπιν η ΕΚΤ θα κάνει μια δική της ανάλυση με προβλέψεις ακόμη και για τα δυσμενή σενάρια.

Εφόσον όμως το ΔΝΤ δεν διαφαίνεται να έχει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέους το επόμενο διάστημα (καθώς οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι μετατίθενται τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές), απομακρύνεται κατά συνέπεια και το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE στο προσεχές μέλλον.

«Λυπούμαστε που δεν υπήρχε ξεκάθαρη αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος στο προηγούμενο Eurogroup», δήλωσε ακριβώς ο Μάριο Ντράγκι.