Σόιμπλε: ζήτησε ξεκάθαρα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, στο Eurogroup της Δευτέρας

Την πρόταση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς χρήματα, ώστε να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, και το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους να κριθεί το 2018, έθεσε ανοιχτά στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε -και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης- και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

Το παρασκήνιο απ’ τη συζήτηση αυτή στη διάρκεια του Eurogroup, επιβεβαίωσαν και οι Financial Times, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα απ΄τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαφώνησε κάθετα. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, αναφέρει ότι λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.

Προτεινόμενα για εσάς