Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της - Θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico.

Ο Λετονός επίτροπος επισημαίνει ότι η Ελλάδα σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και πως θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις καλεί τους πιστωτές της Ελλάδας “να μην αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι η χώρα θα μπορεί εκ νέου να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από εφτά χρόνια προσπαθειών της ΕΕ και του ΔΝΤ να την κρατήσουν εν ζωή”.

«Μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνει αισιόδοξος ότι “μέσα στο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του 1,75% για το 2017 και του 3,5% για την επόμενη χρονιά, στοιχεία σημαντικά όχι μόνο για τους ενδεχόμενους επενδυτές, αλλά και για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης”.

Ο επίτροπος τονίζει πως πρέπει να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης στις αγορές και επισημάνει ότι “τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ συμφωνούν πλέον πως η χώρα έχει σεβαστεί πλήρως τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις πολιτικής των πιστωτών, μιλώντας παράλληλα για δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου”.

Τέλος, ο Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστούν, τείνοντας συμφωνόντας με τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ.