Παρελθόν οι Κυπριακές Αερογραμμές

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τις Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή, την τελευταία τους πτήση, έπειτα από 69 χρόνια λειτουργίας.

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη από την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η αεροπορική εταιρία έπρεπε να επιστρέψει το πακέτο ενίσχυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από το Κυπριακό κράτος, καθώς παραβίαζε τις αρχές του ανταγωνισμού. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλα τα οφειλόμενα χρήματα και ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου αερομεταφορέα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, η πικρία από την διακοπή της μακρόχρονης πορείας της εταιρίας είναι μεγάλη ανάμεσα στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λευκωσία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Η τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY337 από την Αθήνα, με εξαμελές πλήρωμα, προσγειώθηκε στις 21.15 το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η εφημερίδα “Τα Νέα” στην ηλεκτρονική της έκδιση δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του Χαράλαμπου Παναγιώτου, του κυβερνήτη του αεροσκάφους που πραγματοποίησε την τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών. Ο κύριος Παναγιώτου δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό Πρακτορείο ότι «σίγουρα υπάρχει θλίψη για το σημερινό αποτέλεσμα όμως είμαι υπερήφανος, νοιώθω εθνική υπερηφάνεια, νοιώθω τυχερός που πέταξα τα φτερά των Κυπριακών Αερογραμμών, της κρατικής εταιρείας της Κύπρου με το “μούφλον” το αγρινό πάνω, πραγματικά νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση».

«Για μένα δεν ήταν απλά μια εταιρεία, ήταν μια εταιρεία με το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω, ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Εταιρείες υπάρχουν πάρα πολλές, Κυπριακές Αερογραμμές όμως με το “μουφλόν” πάνω, είναι μία, με μια ιστορία πιο παλιά και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Σημείωσε , ωστόσο, ότι «κανένας από την κυβέρνηση επίσημα ή την εταιρεία, δηλαδή τις Κυπριακές Αερογραμμές δεν επικοινώνησε» για να τους ανακοινώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το κλείσιμο της εταιρείας, αλλά οι εργαζόμενοι το έμαθαν από τα ΜΜΕ.