Τραπεζική πηγή: Γραπτή συμφωνία για το χρέος απαιτεί η ΕΚΤ για να ανοίξει ο δρόμος για το QE

Νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις θέλει η ΕΚΤ από το Eurogroup του Μαΐου, για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αυτό ανέφερε ανώτερη τραπεζική πηγή, εκτιμώντας ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.

Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά. Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έχει προσέλθει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ για το 2016 θα προχωρήσει η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο ξενοδοχείο, από ελληνικής πλευράς, βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρώτης ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.