Στουρνάρας: Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χθες - Εκλογές σημαίνει αστοχία (Βίντεο)

Να κλείσει η αξιολόγηση “εδώ και τώρα” προέτρεψε σε συνέντευξη του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, είναι κρίμα για το 10% να χάνουμε στόχους» εντόπισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας με δραματικούς τόνους για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι μας περιμένει ύφεση όλο το 2017.

«Δεν είμαστε ακόμα σε τοίχο, πάντως η ΤτΕ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας στο capital.gr. «Χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε γι’ αυτό εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα» προσθέτει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σχολιάζει ότι: «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά».

Και επεκτείνεται λέγοντας: «έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους φέτος η συμφωνία πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν».

Η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 16′, υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, σχετιζόταν με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.

Δεν αποκλείει μάλιστα και το ενδεχόμενο να κλείσει με ύφεση το 2017 απαντώντας στη σχετική ερώτηση ότι: «προς το παρόν όχι (σ.σ. δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο) αλλά εάν καθυστερήσει κι άλλο δεν αποκλείεται να έχουμε ύφεση και όλο το 2017. Όσο καθυστερεί χάνουμε το στόχο. Αν τίποτα δεν αλλάξει και κλείσει η συμφωνία τώρα, το γεγονός ότι είχαμε κακό το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σημαίνει ότι η ανάπτυξη που προβλέπουμε ότι θα είναι 2,5% για το 2017, να μειωθεί στο 1,9%».

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμά πως οφείλεται στην διαφωνία της κυβέρνησης με τα αιτήματα των δανειστών και ιδιαίτερα τα εργασιακά και η μείωση των συντάξεων.

«Αυτό που θέλω να πω είναι – και αυτή είναι η ουσία – από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης. Το 10% είναι πολύ μικρό δεν αξίζει γι’ αυτό να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς» συμπληρώνει ο ισχυρός άνδρας της ΤτΕ.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων ο κ. Στουρνάρας απαντά «το ερώτημα είναι προτιμούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων;»

Σχετικά με το αφορολόγητο τονίζει ότι: «εάν η μείωση του αφορολογήτου συνδυαστεί με μείωση φορολογικών συντελεστών έχει κάποια θετικά σημεία».

Για τα εργασιακά αναφέρει: «να μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 2010 χάσαμε μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις να μην πλήξουν ξανά την ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Στουρνάρας δεν σχολιάζει το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει τη διαπραγμάτευση με τη Διακήρυξη της Ρώμης λέγοντας ότι: «δεν θέλω να κρίνω πολιτικές κινήσεις, δεν με αφορούν».

Συμπερασματικά στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως: «δεν είναι ένα σενάριο που είναι επιθυμητό από πλευράς οικονομικών γιατί σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση και άρα απώλεια στόχων».

Προτεινόμενα για εσάς