ΕΤΕΑΕΠ: Δεν υπήρχαν λεφτά και δεν δώσαμε εφάπαξ εδώ και 3 χρόνια

Ο Διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), παραδέχθηκε ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα εφάπαξ δεν καταβλήθηκαν στους δικαιούχους επειδή δεν υπήρχαν χρήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Θανάσης Καποτάς είπε χαρακτηριστικά:

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια δεν έβγαινε το εφάπαξ, γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το ταμείο. Είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας». Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «από το ΕΤΕΑΕΠ πληρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 650 εφάπαξ, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ (…) Έχω δυόμισι μήνες στα χέρια μου το ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Ο κ. Καποτάς συμπλήρωσε ότι «μέχρι τις 10 Απριλίου θα πληρωθούν κι άλλα εφάπαξ. Έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας 70 εκατομμύρια ευρώ, θα πληρωθούν μέχρι τότε», ωστόσο παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς «σε αναμονή για εφάπαξ είναι 23.500 δικαιούχοι. 16.500 εφάπαξ θα πληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο, έχει μεγάλο δρόμο η ιστορία και μεγάλη ταλαιπωρία. Πρέπει να δουλέψουμε».

Οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ από το 2014 θα ειδοποιούνται τηλεφωνικά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το έργο αυτό έχει ανατεθεί σε μόλις τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν περίπου 1.000 τηλέφωνα σε ισάριθμους δικαιούχους. Οι τελευταίοι αναμένεται να πάρουν την πρώτη δόση των νέων πληρωμών μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ το ποσό που θα δοθεί είναι 70 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, στη λίστα των εφάπαξ βρίσκονται ακόμη 23.000 δικαιούχοι που θα πρέπει να ενημερωθούν επίσης τηλεφωνικά και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη από ένα κονδύλι 584 εκατ. ευρώ το οποίο προέρχεται από το δάνειο του Μνημονίου και προορίζεται γι΄αυτόν τον σκοπό.