Αμετανόητος ο Ντάισελμπλουμ- Δεν ζητά συγνώμη: Τα φάγατε σε ποτά και γυναίκες

Τις έντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών προκάλεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε συνέντευξη στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι “Financial Times” δήλωσε για τις χώρες του Νότου: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Όμως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης, ευρωβουλευτές την χαρακτήρισαν ως προσβλητική και άξεστη. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε να ανακαλέσει ή αν ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερνεστ Ούρτασουν, χαρακτήρισε “ατυχή” αυτά τα σχόλια και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως Πρόεδρος του Eurogroup».

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.

«Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης», ανέφερε.

Πυρά Πιτέλα: Δεν κάνει για Πρόεδρος του Eurogroup

Οι φράσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου δεν άφησαν αδιάφορο ούτε τον Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος για Πρόεδρος του Eurogroup.

Συνεχίζοντας ο Πιτέλα τον κατηγόρησε για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

Όπως αναφέρει το Politico, ο ηγέτης των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο τόνισε επιπλέον πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας», τόνισε ακόμη ο Πιτέλα, προσθέτοντας πως «πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι Πρόεδρος του Eurogroup».