Στις Βρυξέλλες ο Σταθάκης για τη διαπραγμάτευση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, με σκοπό να λάβει μέρος στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Σταθάκης, στο Βερολίνο, συμμετείχε στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, όπου σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Ο Υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:

•Tην ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ

•Tην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

•Tην εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή

•Tη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα

•Tη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

•Tην αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ.

Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.