Φοροδιαφυγή... για πάντα - Ελληνικά τεχνάσματα με πρωταγωνιστή το μαύρο χρήμα

Φαίνεται πως το μικρόβιο της φοροδιαφυγής δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί, καθώς όσα μέτρα κι αν επιβάλλει το κράτος, οι Έλληνες πάντα θα βρίσκουν τρόπους για να κρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Η εφημερίδα Ημερησία παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, με ψεύτικες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, “πειραγμένα” POS και “μαϊμού” αποδείξεις.

Οι εκδρομές του ιερέα και η στάση στην ταβέρνα της παπαδιάς

Συνεργείο ελεγκτών που πήγε μέχρι την Κω, “τσάκωσε” έναν ιερέα, ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές – προσκύνημα σε μοναστήρι. Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι, ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα.

Μετά από το προσκύνημα στη Μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής, ωστόσο η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του και μάλιστα κατά την έρευνα των εφοριακών διαπιστώθηκε ότι δεν έκοβαν ούτε μια απόδειξη.  Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν το, νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς. Ο ιερέας έγινε έξαλλος με την απόφαση αυτή φτάνοντας μάλιστα μέχρι και τον Μητροπολίτη, ζητώντας την παρέμβασή του για να ανοίξει και πάλι το κατάστημα. Ωστόσο η επιθυμία του δεν ικανοποιήθηκε.

Σχολή χορού-MΚΟ

Το επόμενο παράδειγμα μας πηγαίνει μέχρι τον Πύργο Ηλείας, όπου μια σχολή χορού λειτουργούσε με καθεστώς ΜΚΟ (άγνωστο το πώς γινόταν αυτό). Αυτό που έκανε ήταν να παραδίδει μαθήματα χορού και να εισπράττει για δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Για απόδειξη βέβαια… ούτε λόγος. Οι ελεγκτές έκλεισαν τη σχολή για δύο ημέρες.

“Μαϊμού” αποδείξεις

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας φαινόταν να είναι τυπικός, καθώς έκοβε και έδινε αποδείξεις στους πελάτες του και μάλιστα οι δουλειές του πήγαιναν πολύ καλά, σε σημείο να κάνει τζίρο 8 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Τότε ήταν που εφοριακοί τον έπιασαν στα πράσα, καθώς ο συγκεκριμένος εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή – ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην εφορία. Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά, αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.

Παπούτσια – δείγματα

Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει, «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη, «για δειγματισμό».

Αλλά και από εταιρείες στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Κάποιες χρησιμοποιούν τη λέξη «δειγματισμός» άλλα αναφέρουν ότι είναι «αλλαγή».