Χαραμάδα φωτός απ' τον τουρισμό - Πρόβλεψη για 28 εκατ. αφίξεις και 14,5 δισ. ευρώ έσοδα

Οι ελληνικοί προορισμοί, σε μία «ταραγμένη» Μεσόγειο, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, με βασικό πλεονέκτημα την ασφάλεια που προσφέρουν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σχετικά με την τουριστική κίνηση το 2017 εκτίμησε ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορούν να ανέλθουν στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016 και τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 14,2 δισ. ευρώ έως 14,5 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του από το Βερολίνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι «εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει – τουλάχιστον φέτος- μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κρουαζιέρας ο κ. Ανδρέαδης προέβλεψε μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με τις συνολικές αφίξεις για το 2017 να κινούνται κοντά στα 28 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα παραμένουν σταθερές οι οδικές αφίξεις.

Αναγκαία προϋπόθεση ώστε να συμβούν τα παραπάνω αποτελεί σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, παράλληλα με την μείωση της υπερφορολόγησης και των συντελεστών ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

«Αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί, μεσοπρόθεσμα, ένα ιδιαίτερα «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης και συμπλήρωσε ότι «θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η δεύτερη ταχύτητα του ελληνικού τουρισμού, αυτή της άγνωστης τουριστικά Ελλάδας, με την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η πραγματικότητα θα λάβει ακόμα πιο αρνητική διάσταση, όταν εκλείψουν οι εξωγενείς διεθνείς συγκυρίες που, αυτό το διάστημα, ευνοούν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού».

Καταλήγοντας ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον τουρισμό και δεσμεύτηκε ότι «με όραμα την σκληρή δουλειά ο τουριστικός τομέας θα διαφυλάξει ό,τι με κόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια».