Κινητικότητα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων- Προχωρούν ΟΛΘ, περιφερειακά, Εγνατία Οδός

Μετά από αρκετό χρόνο αναμονής και συνεχών αναβολών θετικές εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, με τις εξελίξεις να αφορούν τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια που τα έχει αναλάβει η FRAPORT. Ταυτόχρονα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και για την Εγνατία Οδό με τους υπαλλήλους της να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το εν λόγω εγχείρημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του επισημαίνει ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων υλοποείται κανονικά και προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες για την επίτευξη προόδου στην περίπτωση του Ελληνικού και επίκειται το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα εκφράζουν την αισιοδόξια τους και για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μετά την κίνηση της Fraport Greece να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή του τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) καθώς και για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική του γερμανικού ομίλου Fraport, ανακοίνωσε χθες την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 620 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά διασφαλίζουν πλήρως την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) με την παράδοση των αεροδρομίων, καθώς και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία μέχρι το 2020 σε αερολιμενικές υποδομές και στην ανάπτυξη των αεροδρομίων (πάνω από 330 εκατ. ευρώ). Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων αναμένεται ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης την επένδυση των 330 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση). Η εταιρεία, η οποία πρόκειται να αναλάβει τη συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση, βελτίωση και ανάπτυξη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια, ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ οι συμβάσεις χρηματοδότησης που συνήψε με τις Τράπεζες, οι οποίες πρόκειται να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Μοσκοβισί: Βασικό στοιχείο η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Οι Βρυξέλλες από την μεριά τους πιέζουν για την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην επανέναρξη της διαδικασίας. Ο Γάλλος επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ανέφερε τα εξής: «Οι συζητήσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, με στόχο την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας και τη διασφάλιση ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ με πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας, με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι παρότι από τον Οκτώβριο του 2016, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Socar ανακοίνωσαν «την αποτυχία και την επικείμενη εγκατάλειψη της συναλλαγής, αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ούτε καταγραφεί επισήμως από καμία πλευρά».

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι και θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ ότι το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ έχει κλείσει και ότι θα επαναπροκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα απέδωσε την καθυστέρηση στην προσπάθεια ευθυγράμμισης των όρων της προκήρυξης με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Καμιά παράταση στον διαγωνισμό για ΟΛΘ

Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ναυτεμπορικής” το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία, μετά και από αίτημα που είχε διατυπωθεί, από τρία επενδυτικά σχήματα για νέα παράταση της προθεσμίας, ανακοινώνοντας πως οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 24 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι για την εξαγορά του 67% του μετοχών του ΟΛΘ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον εννέα επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη Β φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για την APM Terminals Moller Maersk, το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH που συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, η Duferco Participations Holding S.A. (ήδη πελάτης του ΟΛΘ), η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services Inc, η ιαπωνική Mitsui & Go Ltd η P&O Steam Navigation Company θυγατρική της (DP World – Ντουμπάι), η Russian Railways JSC, η GEK TERNA S.A και Yilport Holding Inc. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18/11/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε, κατ΄εφαρμογή των όρων της Β’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη συνέχιση της συμμετοχής καθεμίας από τις Russian Railways JSC και GEK TERNA S.A., αυτόνομα.