Ο εφιάλτης επέστρεψε: Ύφεση 1,2% αντί για ανάπτυξη το δ' τρίμηνο - Αρνητικό πρόσημο το 2016

Επί τα χείρω και μάλιστα κατά 1,4% αναθεώρησε τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας η ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης έναντι των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητούσε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας σκληρότερα μέτρα. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη μέτρηση της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, διαπιστώθηκε ότι το δ΄ τρίμηνο του 2016, παρουσίασε τελικά μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2016 (σ.σ. στην πρώτη μέτρηση είχε ανακοινωθεί μείωση 0,4%).

Σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε τελικά ύφεση της τάξης του 1,1%, αντί για αύξηση της τάξης του 0,3%, που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή προχώρησε σε αναθεωρήσεις και στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα τρίμηνα. Ενδεικτικά το γ΄ τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ κινήθηκε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% έναντι του ίδιου τριμήνου του 2015, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%.

Με βάση τις παραπάνω αναθεωρήσεις, στο σύνολο του 2016, καταγράφηκε οριακά αρνητική επίδοση κατά 0,05% στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αντί της προηγούμενης εκτίμησης που ήθελε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2016.

Όπως διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή, οι συγκεκριμένες διαφορές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία, όπως τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου, είτε τριμηνιαία, όπως οι δείκτες του κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας του εργατικού δυναμικού.