Politico: Το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας μπορεί να καταστρέψει την Ελλάδα

Η επιθυμία της Ελλάδας για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί ερωτήματα σε αρθρογράφο του Politico, το οποίο επικοινώνησε με πηγή από την ίδια την Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της Αθήνας για πρόγραμμα με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Η Αθήνα πρότεινε τριετές σχέδιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο, ήτοι 450.000 θέσεων συνολικά, κοστολογώντας το εγχείρημα στα τρία δισ. ευρώ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας δήλωσε στο περιοδικό ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να παράσχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση στην παροχή δανείων θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση από το συμβούλιο των εκτελεστικών διευθυντών της τράπεζας».

Κυβερνητικές πηγές δεν διέψευσαν την πληροφορία, αναφέροντας στο Politico ότι “προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει πράγματι με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως κατατέθηκε επίσημο αίτημα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε σημειώσει πως «η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές». Ωστόσο λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 22 Φεβρουαρίου, τόνισε πως ” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης απασχόλησης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τη μορφή δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς θα αποτελούσε μια ακριβή χρηματοδότηση”.

Τι είναι η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε με σκοπό να παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα όπως δρόμοι, γέφυρες, σχολεία κτλ, με στόχο τη μείωση της φτώχειας. Πρόκειται για τις χώρες που μέχρι πρόσφατα αποκαλούσαμε «Τρίτο Κόσμο» και η φιλοσοφία της ανάπτυξης ήταν για αυτές εντελώς διαφορετική.

«Εάν γίνει αποδεκτό, το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο χρέος, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παλεύει με τους όρους του τελευταίου μνημονίου», τονίζει το Politico, καθώς είναι γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δανείζει με σχετικά υψηλό επιτόκιο, γεγονός που οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας δεδομένων των διογκωμένων προβλημάτων της, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την εύθραυστη οικονομία της.