Μέρκελ προωθεί ένταξη στο QE και ελάφρυνση χρέους, αν ψηφιστούν τα μέτρα

Πρωτοβουλίες, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συναινέσει στο πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, που προτείνουν οι δανειστές και αφορούν σε περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στον οποίο και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει δράση, βάζοντας στην άκρη τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται από χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον.

Τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν καταστήσει σαφές το προηγούμενο διάστημα ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE προϋποθέτει αφενός ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία αντιδρά μέχρι στιγμής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Τη θέση αυτή φέρεται να επανέλαβε ο κ. Ντράγκι και στη Γερμανίδα καγκελάριο, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο ίδιος και η ΕΚΤ δεν έχουν περιθώρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά της η κα. Μέρκελ είναι προφανώς αποφασισμένη να απομακρύνει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση της κα. Μέρκελ με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μία εβδομάδα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, την επομένη της συνάντησης, η κα. Μέρκελ συμφώνησε με την κα. Λαγκάρντ να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σύντομα, χωρίς βεβαίως να ξεκινήσει και η εφαρμογή τους, η οποία τοποθετείται μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Ο σχεδιασμός της Μέρκελ προβλέπει μετά τη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να δοθεί το «καρότο» της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα επιτρέψει τόσο την ένταξη στο QE όσο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φτάνει το πολύ έως τον Ιούνιο. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες στη Βουλή, μίλησε για στόχο μιας «προσωρινής» συμφωνίας, έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν συμφωνηθεί όλο το πακέτο, μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.