Spiegel: Το ΔΝΤ θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ - Διαψεύδει το Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί το Σάββατο.

Χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή για την παραπάνω πληροφορία, το περιοδικό σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν έγινε η συμφωνία για το τρίτο πακέτο, είχαν γίνει συζητήσεις για 16 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την κόντρα με τους Ευρωπαίους, το Ταμείο φέρεται να συμφώνησε για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ζητώντας ως αντάλλαγμα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, το Spiegel προσθέτει πως «για αρκετό καιρό, το Ταμείο αρνούνταν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, διότι πίστευε πως μια μέγιστη αύξηση κατά 1,5% είναι ρεαλιστική».

Διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαψεύδει το παραπάνω δημοσίευμα τονίζοντας ότι «δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», αναφέρει το cnn.gr.

Όλα αυτά, λίγο πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η Die Welt επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως πριν από λίγες ημέρες οι δύο γυναίκες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Μέρκελ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018 (έναν χρόνο μετά από τις εκλογές στη Γερμανία), όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Τέλος, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ αγοράζει, για ακόμη μία φορά, χρόνο».