Γιάνης Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση θα υπογράψει 4ο μνημόνιο

Αποκαλυπτικός “για όλους και για όλα” ήταν για ακόμη μια φορά ο πρώην υπουργός Οικομικών και πρωταγωνιστής των γεγονότων του 2015, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Checkpoint Alpha”, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τελικά την υπογραφή 4ου μνημονίου.

Ο κ. Βαρουφάκης αφού πρώτα επισήμανε πως το 3ο μνημόνιο “ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ”, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο».

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν χάσει το κύρος τους και υπακούουν στο Βερολίνο», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά όσα ο Βολφκανγκ Σόιμπλε του είχε εκμυστηρευτεί: «Δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που να μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος και δηλώνει ένθερμος ευρωπαϊστής, η δική του πολιτική δεν θα οδηγούσε εκτός ευρώ, ενώ στην ερώτηση για τα σχέδια κοπής εθνικού νομίσματος στη Ρωσία δηλώνει ότι «δεν υπήρχε σχέδιο να τυπώσουμε δραχμή στη Ρωσία». Επίσης πιστεύει ότι στη Γερμανία ενισχύονται καθημερινά τα κόμματα και οι φωνές υπέρ του Grexit, αποδίδοντας το Brexit στο γεγονός ότι η Ευρώπη προκάλεσε ασφυξία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο να επικρατήσουν ακροδεξιά στοιχεία μετά τις εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία υποστηρίζει ότι ο νεοφασισμός, δεν έχει ανάγκη τις εκλογές, ώστε να αποκτήσει εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν λησμόνησε να ρίξει τα βέλη του και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τον Αύγουστο του 2015 υπέγραψε ότι χαρτιά του έφεραν οι θεσμοί και η Τρόικα.

Αναφερόμενος στους εκπροσώπους των δανειστών επισημαίνει πως η προαγωγή του κ. Τόμσεν, προέκυψε από την αποτυχία του ελληνικού Μνημονίου που ο ίδιος συνέταξε. Ενώ για τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, υποστηρίζει ότι πλέον ο κ. Βίζερ είναι αυτός που “κυβερνά την Ελλάδα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για την περίοδο πριν βρεθεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι είχε παρουσιάσει τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ κατά τον ίδιο το 1ο Μνημόνιο είναι αυτό που βούλιαξε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, έσωσε ωστόσο τις γαλλογερμανικές τράπεζες.

«Το 2013 όταν έκλεισαν οι τράπεζες στην Κύπρο είπα στους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι η πρόβα τζενεράλε αυτού που θα συμβεί στην Ελλάδα την επόμενη της εκλογής σας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επισημαίνει ότι για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το χρέος χρειάζεται ένα μετριοπαθές πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να υποστηριχθεί στη βάση λογικών επιχειρημάτων. «Έπρεπε να πούμε δεν υπογράφουμε, θα κουρέψουμε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ και έτσι θα τινασσόταν στον αέρα η ποσοτική χαλάρωση και όλη η στρατηγική για τη διάσωση του ευρώ. Το δεύτερο που θα έπρεπε να γίνει ήταν ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών ώστε να μην σταματήσουν οι συναλλαγές στην Ελλάδα όταν θα έκλειναν οι τράπεζες» τόνισε, περιγράφοντας το PLAN X.

Παράλληλα χαρακτήρισε σκληρή αλλά ξεκάθαρη, τη στάση στου Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Γιουρόγκρουπ είχε πει ότι οι εκλογές δεν επιτρέπεται να αλλάξουν το οικονομικό πρόγραμμα μίας χώρας. Τότε του απάντησα ότι με αυτή τη λογική, χώρες που είναι πτωχευμένες δεν πρέπει να κάνουν εκλογές».

Για το αν έχει μετανιώσει που ανέλαβε το ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζει ότι δεν το μετάνιωσε καθόλου αλλά παραδέχτηκε ότι στην τελεκόνφερανς στις 24 Φεβρουαρίου, έπρεπε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση. «Η λίστα που παρουσίασα είχε αντικατασταθεί κατά 30% και είπαν ότι η λίστα δεν υποκαθιστά το μνημόνιο αλλά θα προστεθεί στο μνημόνιο. Το λάθος μου ήταν ότι δήλωσα ότι απορρίπτουμε αυτήν την ερμηνεία αλλά υπέγραψα την έγκριση για επέκταση της συμφωνίας». Ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έδωσε το χέρι του στον καρχαρία ελπίζοντας ότι δεν θα τον φάει ολόκληρο γιατί θα χορτάσει με το χέρι».

Τέλος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν στη Ρίγα στις 26 Απριλίου του 2015, όπου, υπήρξε, όπως υποστηρίζει, ειλημμένη απόφαση για την απομόνωση της Ελλάδας μέσω εκείνου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να του αφαιρέσει τη διαπραγμάτευση.

Για την σχέση του με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζει: «Με τον Τσακαλώτο είχαμε ένα κοινό μέτωπο. Εδώ και ενάμισι χρόνο κάνει πράγματα που δεν δικαιολογούνται. Δεν έχω επικοινωνία μαζί του», ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens υποστηρίζει ότι ο εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους είχε εντολή να απορρίψει τον συμβιβασμό και στράφηκε κατά της γραμμής της κυβέρνησης.

«Εκτός Ελλάδας ο πόλεμος ήταν ωραίος. Ο δύσκολος και τρισάθλιος πόλεμος ήταν εντός της χώρας», καταλήγει ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας.