Επικεφαλής των Πρασίνων: Οι φίλοι της Ελλάδας είναι στην Ουάσινγκτον, όχι στο Βερολίνο

Φανερά απαισιόδοξος τόσο όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και ως προς τις απαιτήσεις καθώς και τις έντονες πιέσεις που ασκούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι πιστωτές στην Ελλάδα, φάνηκε ο Βέλγος συνεπικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Φιλίπ Λάμπερτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα συνάδελφό του, Σκα Κέλερ.

«Ομολογώ ότι δεν είμαι φανταστικά αισιόδοξος για το θέμα, κι αυτό γιατί δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να δοθεί ένα τέλος στην όλη κατάσταση και να βγουν όλοι ασπροπρόσωποι χωρίς κάποιος να ζημιώσει”, “…ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να κάνει προσπάθειες που κανείς, μα απολύτως κανείς άλλος λαός στην Ευρώπη έχει κάνει. Θεωρώ ότι είμαστε στο ακραίο σημείο του δυνατού και παρόλα αυτά βλέπουμε ότι οι πιστωτές συνεχίζουν να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπερτς, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τι πρέπει να γίνει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον συνεπικεφαλής των Πρασίνων, για να υπάρξει η πολυπόθητη λύση, ανάμεσα στις εμπλεκόμενες στο ελληνικό θέμα, πλευρές, κάποιος οφείλει να υποχωρήσει: «Ή θα γίνει η υποχώρηση από την Ελλάδα και για ακόμα μια φορά θα καταπιεί μια νέα πικρή δόση, ή θα αναγκαστούν οι πιστωτές που έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, να κάνουν τελικά αυτό που μέχρι πρότινος απέρριπταν. Χωρίς μια από τις δύο δυνατότητες πηγαίνουμε καθαρά στην έκρηξη».

Ενώ αναφερόμενος στα ταξίδια των πολιτικών αρχηγών ανά την Ευρώπη, “έριξε τα βέλη του” στους πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα: “…επισκέπτονται τελευταία ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρουσιάζοντας εαυτούς ως πιο αξιόπιστους εταίρους απ’ ό,τι ο κ. Τσίπρας, τους οποίους υποδέχονται, όπως η γερμανική κυβέρνηση, πράγμα που δεν θεωρώ ιδιαίτερα κομψό».

Ο Φίλιπ Λάμπερτς εξέφρασε και την απαισιοδοξία του για το πώς έχει διαμορφωθεί η, εως τώρα, κατάσταση: «Όλα αυτά δεν είναι ευτυχή, έχω το δυσάρεστο συναίσθημα να ξαναβιώνω τα θλιβερά γεγονότα του 2015. Εξαιτίας μιας κατάστασης αδράνειας και άρνησης της πραγματικότητας, οδηγούμαστε εκ νέου σε μια κοινωνική καταστροφή. Δεν είμαι επομένως αισιόδοξος, δεν βλέπω την πιθανότητα αλλαγής της συμπεριφοράς των πιστωτών, ενώ παράλληλα είμαι αρκετά προβληματισμένος με τη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πολεμάει σε δύο μέτωπα, δηλαδή ενάντια στο ΔΝΤ και τους πιστωτές συγχρόνως. Έχει κάνει το ΔΝΤ σαν πρώτο στόχο της, ενώ σε ό,τι αφορά στο χρέος, το ΔΝΤ είναι ένας αντικειμενικός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης. Επ’ αυτού θεωρώ ότι έχει γίνει στρατηγικό λάθος. Ξέρω ότι για πολλούς λόγους το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου δημοφιλές στην Ελλάδα, ξέρω όμως ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κάνει το ΔΝΤ λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της πραγματικότητας. Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς φίλους και θεωρώ ότι οι φίλοι της είναι μάλλον στην Ουάσιγκτον και όχι στο Βερολίνο», κατέληξε ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων.

Από τη μεριά της η Σκα Κέλερ αναφέρθηκε στη «σκανδαλώδη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών». «Είναι σαφής η μη αποδοχή της πραγματικότητας. Εάν λάβουμε υπόψη πόσο χρόνο χρειάσθηκαν οι πιστωτές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτο και ανόητο, η κατάσταση είναι σκανδαλώδης», τόνισε. Ενώ όσον αφορά την άρνηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραβρεθεί στην απογευματινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα, η κ. Κέλερ σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές ομάδες ζήτησαν από τον επικεφαλής του Eurogroup να συζητήσει με το Ευρωκοινοβούλιο.

«Όλες οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες έλεγαν ότι ο Ντάισελμπλουμ όφειλε να έλθει να μας δει στο Στρασβούργο. Το βρίσκω σκανδαλώδες ότι αρνήθηκε να έλθει για να αντιμετωπίσει τη συζήτηση που θα κάναμε για την Ελλάδα εδώ στο Κοινοβούλιο» επισήμανε η κ. Κέλερ, με τον κ. Λάμπερτς να παρεμβαίνει με καυστικό ύφος: «Το καταλάβαμε… Πότε είναι οι εκλογές στην Ολλανδία; Το κόμμα του είναι σε άσχημη κατάσταση, έκτο ή έβδομο στη σειρά… πρότεινε να έλθει τον Μάρτιο και του είπαμε, ευχαριστούμε όχι».