Έντονο παρασκήνιο και μεγάλη κινητικότητα επικρατεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.
Μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την συνεδρίαση του Διοικητικού Συνεδρίου του ΔΝΤ πληροφορίες θέλουν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να είναι πρόθυμος να καταθέσει νέα πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να προτείνει το σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο μέρη, ώστε να κλείσει τώρα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά τις γερμανικές εκλογές να συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.
Η συγκεκριμένη λύση βρίσκει σύμφωνη την ελληνική Κυβέρνηση, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως μία ενδιάμεση εξέλιξη όπως αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει για την ελληνική πλευρά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υποδέχτηκε θετικά την προοπτική μίας τέτοιας συμφωνίας σχολιάζοντας ότι η Κομισιόν μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο και ότι η κινητικότητα Γιουνκέρ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο.
Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις. Πιστεύει επίσης ότι είναι καλοδεχούμενη και φημολογούμενη πρωτοβουλία του Γερούν Ντάινσελμπλουμ για επιτάχυνση στο κλείσιμο της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο επικεφαλής του Eurogroup (που επιθυμεί να διατηρήσει την συγκεκριμένη θέση) ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μεταβούν στις Βρυξέλλες το αργότερο ως την Παρασκευή για να βάλουν σε νέες βάσεις το θέμα της διαπραγμάτευσης
Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σχετικά με την παραπάνω πληροφορία για την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολίασαν «όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν”, σημειώνουν οι ίδιοι.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν έκανε πρόβλεψη για το πότε οι όροι αυτοί θα έχουν ικανοποιηθεί.
«Μπορεί να είμαστε κοντά σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, εάν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, μπορεί όμως να πάρει και χρόνο» ήταν η απάντησή του, όπως αναφέρει το Reuters.