"Ουδέν σχόλιον" από την γερμανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Μπορεί οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και ηγέτη των Σοσιαλοδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με τη χαλάρωση στις απαιτήσεις προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα, να προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, ωστόσο η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεν δέχτηκε καν να τις σχολιάσει.

Η Ουλρίκε Ντέμερ, επισήμανε, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, πως οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητες, δηλώνοντας πως: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση στο Σααρμπρίκεν της δυτικής Γερμανίας, υπαινίχθηκε ότι εξαντλείται σιγά-σιγά η υπομονή του με τη σχετική διαδικασία, τονίζοντας πως: «Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εντέλει δεν θα αποδώσει».

Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», συμπληρώνοντας ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεαλιστική, αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την οικονομική της ανάπτυξη».

Αναφορές άρρηκτα συνδεδεμένες με το ενδεχόμενο ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης, που έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για τις κρίσιμες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της στήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.