Υπέρβαση 258 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου-Τα χαμόγελα, οι φόροι και το ΔΝΤ

Υπέρβαση κατά 258 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού παρουσίασαν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων για τον Ιανουάριο, ενώ τα έσοδα αφαιρούμενων των επιστροφών ήταν υψηλότερα κατά 240 εκατ. ευρώ από τον στόχο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η είδηση αυτή έφερε συγκρατημένα…χαμόγελα στην κυβέρνηση που σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει ως χαρτί στη διαπραγμάτευση, αποδίδεται ωστόσο στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, με βάσει τα προσωρινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 6,43% το στόχο του προϋπολογισμού των 4,012 δισ. ευρώ. Παράλληλα δόθηκαν επιστροφές 314 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,08% του στόχου των 296 εκ. ευρώ. Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,956 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Με δεδομένη μάλιστα την υπέρβαση  κατά 1,8 δισ. ευρώ των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το 2016, η Αθήνα θα επιμείνει ότι η ανοδική αυτή εικόνα των εσόδων έχει εμφανώς διατηρήσιμα χαρακτηριστικά και επομένως δεν χρειάζονται επιπλέον επίπονα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Μένει βέβαια να πειστεί και το ΔΝΤ το οποίο και στο παρελθόν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων το 2016 είναι μόνιμου και όχι συγκυριακού χαρακτήρα.