Η Apple "φέσωσε" την Ιρλανδία με 13,9 δισ. δολάρια - Δεν κατέβαλε φόρους

Το ποσό των 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρωστά η Apple στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας για φόρους που δεν έχει καταβάλλει. Όπως αποκαλύπτουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τεχνολογικός κολοσσός πέρυσι δεν κατέβαλε το ποσό των 13,9 δισεκατομμυρίων αλλά όπως αποκαλύφθηκε πλήρωσε για φόρο του 2014 μόλις το 0,005%. Μάλιστα είχε λάβει προθεσμία αποπληρωμής στις 3 Ιανουαρίου η οποία και έληξε.

«Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο για την ανάκτηση από την Apple με την πλήρη συνεργασία της εταιρείας και της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτροπή είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που σημειώνουμε. Έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε εις πέρας την απόφαση και έχουμε κάθε πρόθεση να το κάνουμε» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νουναν σημείωσε πως ζήτησε παράταση για την αποπληρωμή των χρημάτων, καθώς οι τέσσερις μήνες που είχαν δοθεί ως χρονοδιάγραμμα στην Apple δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος του χρέους.

Η τελική απόφαση για το θέμα φαίνεται πως θα παρθεί από τα δικαστήρια καθώς Apple και Ιρλανδία σκοπεύουν να βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση της απόφασης της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα με πέντε χρόνια. Σχολιάζοντας την απόφαση του 2016 ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ έκανε λόγο για «πολιτική χαζομάρα» που δεν έχει νομική η πραγματική βάση.