Γερμανός υφυπ. Εξωτερικών: Ουδέποτε τέθηκε θέμα Grexit - Να σταματήσει άμεσα η συζήτηση

Τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μίχαελ Ροτ κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου νωρίτερα την Πέμπτη παρουσία του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα, Πέτερ Σόοφ.

“Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον κ. Ροτ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα σηματοδοτώντας την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Επισήμανε ότι, όπως διαφαίνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και από τις επαφές που είχε ο ίδιος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το επενδυτικό κλίμα έχει ήδη αλλάξει και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Ο κ. Ροτ αναγνώρισε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη σε όλους τους τομείς μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η χώρα του είναι απόλυτα προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και ότι ουδέποτε τέθηκε ούτε πρόκειται να τεθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα και την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που συνυπέγραψαν την 1η Ιουλίου 2016 το Ελληνικό και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα εξαγωγικού εμπορίου.