Λιαργκόβας: Νέο μνημόνιο ή Grexit αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Την ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου τόνισε ο πρόεδρος των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, σχολιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Η τελική ημερομηνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική περιδίνηση είναι η 20η Φεβρουαρίου, καθώς μετά η χώρα μας θα απολέσει τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει την συντεταγμένη έξοδό της στις αγορές μέχρι το 2018, που ολοκληρώνεται το σημερινό οικονομικό πρόγραμμα.

«Αν δεν υπάρξει 4ο μνημόνιο τότε μιλάμε για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο κ. Λιαργκόβας.

Επίσης, εκτίμησε ότι αν είχε κλείσει η αξιολόγηση πέρσι με τα τότε δεδομένα, δεν θα χρειαζόταν να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο γιατί η οικονομία θα είχε πάρει θετικά μηνύματα, υπογραμμίζοντας ότι «όσο καθυστερούμε τόσο βαραίνει το κλίμα και τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται οι πιστωτές».