Κάνει πίσω ο Παπαδημητρίου για το αφορολόγητο μετά τον σάλο

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την δήλωση του Υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου από τα Τρίκαλα, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχιακό μέγαρο Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία «τo αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα», διευκρινίζονται τα εξής:

Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου.

Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει τη γραπτή πρόταση που έχει δεσμευτεί από το EWG της 12ης Ιανουαρίου στους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου δηλώνει ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Τρικάλων είπε χαρακτηριστικά «τo αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε».

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μιλώντας για το αφορολόγητο στην σημερινή πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε το τοπίο τονίζοντας : «Είναι πάγια θέση της κυβέρνησης να κρατήσει το αφορολόγητο στο επίπεδο που είναι τώρα».
Και σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου: «Δεν βγήκε η πρόταση όπως θα έπρεπε να βγει. Δυστυχώς». Στο ερώτημα: «από εσάς;» η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας ήταν: «Ακριβώς», ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια σύγχυση δημιουργήθηκε έχει να κάνει με τη λανθασμένη διατύπωσή του.

Μεταξύ των άλλων πρόσθεσε ότι: “Δεν γνωρίζω για μισθούς των 200 ευρώ, δεν τεκμηριώνεται, αντίθετα γνωρίζω πως η ανεργία μειώνεται και πως έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη  και  δεν υπάρχει θέμα αφορολόγητου”.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν κατατεθεί οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς και θα τις οποίες παρουσιάσει μια ημέρα μετά, την Πέμπτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Έθνος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει πρόταση με περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ.

Τέσσερις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «κανένας δεν θέλει να δει την αναβίωση του 2015» και επαναλαμβάνει πως το 1% του πλεονάσματος – από το 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018- θα πρέπει να πάει για μείωση φόρων και εισφορών.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Δευτέρα  συνεδριάζει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.