Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά στους Ιταλούς- Έπεσαν οι υπογραφές

Τη σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν σήμερα, Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αντώνης Λεούσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει στο ελληνικό Δημόσιο 45 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφει υποχρεώσεις επιστροφής κεφαλαίων κρατικών ενισχύσεων ύψους 714 εκατ. ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιρτσιόλας, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η χώρα μας, στην πράξη και όχι στα λόγια, μπαίνει στον δρόμο να μετατραπεί σε έναν κόμβο μεταφορών προς την Ευρώπη» προσθέτοντας ότι: «Έχουμε ανάγκη από τρένα που θα λειτουργούν πολύ καλά. Έχουμε ανάγκη από τη ραγδαία ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Έχουμε τεράστια ανάγκη από αυτή την αλλαγή. Η ιταλική εταιρεία που παίρνει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει τη διάθεση να επενδύσει».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αντώνης Λεούσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν με το Ταμείο για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, δήλωσε: «Η Ferrovie dello Stato Italiane Group αναλαμβάνει μια μεγάλη δέσμευση: να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών».

Σημειώνεται ότι εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι Ιταλοί φιλοδοξούν να αποκτήσουν την ΕΕΣΣΤΥ (οι προσφορές έχουν μετατεθεί για τις 30 Ιανουαρίου) και μελλοντικά τη ΣΤΑΣΥ, εάν το υπερταμείο αποφασίσει την αποκρατικοποίησή της