Κλ. Ρέγκλινγκ: H Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα

Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα, εκφράζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με άρθρο του στην South China Morning Post, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι μπορεί η χώρα μας να αποτελεί μια ειδική περίπτωση αλλά μπορεί να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα και προσθέτει ότι ήδη τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη είναι success stories αναφερόμενος στην Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Πορτογαλία και Κύπρο, που έχουν επίσης εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο ESM, όπως και το ΔΝΤ, προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια υπό αυστηρούς όρους σε μια προσέγγιση «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων» ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν και σημαντικές διαφορές με μια εξ αυτών να είναι το κόστος χρηματοδότησης του ESM καθώς αγγίζει το 1/3 από εκείνο του ΔΝΤ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, που είναι οι μέτοχοι του ESM θεωρούν τους εαυτούς τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες με τις χώρες που απαιτούν βοήθεια.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ρέγκλινγκ παρατηρεί ότι ο ESM προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα μεγάλες λήξεις και ευνοϊκούς όρους που επιτρέπουν να δημιουργείται κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα ο επικεφαλής του ΕSΜ σημειώνει ότι η χώρα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ το χρόνο (4,5% του ΑΕΠ) από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους-ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.