Μείωση του αφορολόγητου "προσφέρει" η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση

Στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του συναντάται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αύριο θα συνατήσει στις Βρυξέλλες τον Πιέρ Μοσκοβισί. Οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει η Κυβέρνηση να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, με σκοπό να κλείσει η πολύπαθη δεύτερη αξιολόγηση. Σε μια προσπάθεια να επέλθει ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές, η Αθήνα φέρεται να επεξεργάζεται σενάρια ένταξης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων στον δημοσιονομικό «κόφτη».

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα που προβλέπουν στην παράταση της εφαρμογής του «κόφτη» και μετά το 2018, στην ένταξη της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της μείωσης μισθών και συντάξεων στον «κόφτη», να μην υπάρξει ποσοτικοποίηση ούτε νομοθέτηση των παραπάνω μέτρων, κατά την απαίτηση του ΔΝΤ, τη συμπερίληψη μέτρων που αφορούν στα έσοδα, δηλαδή αύξηση φόρων και συντελεστών ΦΠΑ και την περιγραφή ευκολότερης ενεργοποίησης του «κόφτη»

Το παραπάνω σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς βρίσκεται σε διαβούλευση και χαρακτηρίζεται από στελέχη του ΥΠΟΙΚ ως μια κίνηση «καλής θελήσεως» ώστε να ξεπαγώσουν οι συνομιλίες πρωτίστως και δευτερευόντως να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Μάλιστα κυβερνητικά στελε΄χη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προβούν σε εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, επικαλούμενοι τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι κάτι τέτοιο προσκρούει στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά της η Αθήνα δεν αναμένει κάτι ουσιαστικό από το αυριανό EuroWorking Group, πέραν του προσδιορισμού των επόμενων κινήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ξεκαθαρίζουν ότι πλέον η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης απομακρύνεται τον Ιανουάριο και τίθεται ως νέο χρονικό ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Το κενό στα δημοσιονομικά

Μέτρα της τάξης των 180 εκατ. ευρώ πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018. Για την κάλυψη του κενού, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προτείνει μέτρα όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών και η φορολόγηση στις μισθώσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου (airbnb). Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης κολλάει στα εξή δύο σημεία:

– Στην επίτευξη συμφωνίας για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018

– Στην στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις συζητήσεις, δεδομένου ότι είναι ο δανειστής που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αν ξεπεραστούν τα δύο αυτά καυτά ζητήματα τότε η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι υπόλοιπες διαφορές σε ενεργειακά και εργασιακά μπορούν να γεφυρωθούν.