Επιμένει σε νέα μείωση του αφορολόγητου το ΔΝΤ - Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου με Σαπέν & Μοσκοβισί

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η β’ αξιολόγηση με την κυβέρνηση να αναζητά συμμαχίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, επιδιώκοντας έναν συμβιβασμό στα άλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα που εγκλωβίζουν την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται και η αυριανή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών και να κλείσει η αξιολόγηση, που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αλλά μετακυλίεται για τις 20 Φεβρουαρίου.Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθεί και η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν είχε ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί μια απλή επισκόπηση των εξελίξεων του ελληνικού προγράμματος, βάζοντας τέλος στις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Και ενώ η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς, ούτως ώστε να βρεθεί λύση και να καμφθούν τα εμπόδια που βάζουν φρένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η τεχνική διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την λήψη νέων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθεται ξανά η μόνιμη απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 8.836 ευρώ, που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι ασφυκτικές, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το μέγεθος της μείωσης, με το ΔΝΤ να επιμένει το νέο όριο να τεθεί στις 5.000 ευρώ.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού «κόφτη», εδώ και αρκετές ημέρες είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά την επέκταση του και μετά το 2018, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020. Τα μέτρα θα συζητηθούν την προσεχή Πέμπτη όπου συνεδριάζει το EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να αποσαφηνίσει χθες, Δευτέρα, ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄τρίμηνο του 2017 (…) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» σημείωσε μεταξύ άλλων.