"Πόλεμος" Κυβέρνησης - ΝΔ για την επιστολή Τσακαλώτου - Τα "φάουλ" του ΥΠΟΙΚ

Έντονο πολιτικό διάλογο με σφοδρές επιθέσεις σε βάρος της Κυβέρνησης έχει προκαλέσει η επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως απάντηση-δέσμευση στις απαιτήσεις των δανειστών για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Αθήνα.

Με το κείμενό του ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί ουσιαστικά να διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι η Ελλάδα ακολουθεί και θα ακολουθεί κατά γράμμα τη συμφωνία με τους εταίρους, μειώνοντας ωστόσο την κυριαρχία της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με εσωτερικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα το πού θα διατίθενται τμήματα από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να σχολιαστεί είναι το θέμα του “κόφτη”, ο οποίος θα μπει σε εφαρμογή με “θύμα” τις συντάξεις, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της Eurostat. Σχετικά με αυτές, ο Υπουργός τονίζει ότι η οικονομική ενίσχυση για τους δικαιούχους θα δοθεί εφάπαξ, την ώρα που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και βουλευτές της Κυβέρνησης κάνουν λόγο για 13 σύνταξη.

suntakseis-1000

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν και πάλι από τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει δικαίωμα πλέον να επιλέξει το πού θα διαθέτει τα πλεονάσματα, αλλά ούτε και από πού θα μειώσει τα κρατικά έξοδα.

Το κείμενο αυτό πέτυχε τον σωστό “συνδυασμό” ώστε να “ξεκλειδώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και χαιρετίστηκε από τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Διαβάστε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου εδώ.

Σφοδρή κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι πρόκειται για μια » ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Ο κ. Τσακαλώτος σύρθηκε σήμερα, με τρεις μέρες καθυστέρηση και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στη δημοσιότητα την περιβόητη επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (E.S.M.).

Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον γιατί δεν την έδινε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα.

Σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας:

1ον: Ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. Δεσμεύονται, μάλιστα, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία της φύσης του βοηθήματος, θα συνεχίσουν, δημόσια, να τονίζουν ότι ήταν εφάπαξ. Έχουν απωλέσει κάθε αξιοπιστία ώστε δεν αρκεί πλέον που το είπαν, ούτε που το έγραψαν στην επιστολή τους ότι είναι εφάπαξ βοήθημα και όχι 13η σύνταξη, αλλά η δημόσια διαπόμπευσή τους θα συνεχίσει και στο μέλλον!

2ον: Επαναβεβαιώνουν ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είναι προσωρινή, μόνο για το 2017. Πολύ περισσότερο, δεσμεύονται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, από την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών. Με άλλα λόγια, κατά την οικεία στον κ. Τσακαλώτο αγγλοσαξωνική ρήση, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι «κλέβει» μόνιμα τον Πέτρο, για να «πληρώσει» προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο!

3ον: Δεσμεύονται «πλήρως» για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα). Επαναλαμβάνουν ότι θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό «κόφτη», περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα!

4ον: Δεσμεύονται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή / και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, ενναλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, για να χρηματοδοτηθεί, με καθυστέρηση δύο ετών, μια δράση που προσφέρει γνήσιο, στοχευμένο, δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας, για να αποκατασταθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που κατασπατάλησε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «σκουπίζοντας» τα αποθεματικά και τις καταθέσεις τους, καθώς και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2016 ξεπερνούσαν τα 6,3 δις ευρώ!

5ον: Αποδέχονται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονικακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ…

Τέλος, σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, οι κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές (!!!), ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους. Ο ορισμός της υποτέλειας και του εξευτελισμού…

Πρόκειται, λοιπόν, για μια επιστολή χωρίς προηγούμενο.

Μια ταπεινωτική επιστολή για όλους τους Έλληνες και τη χώρα.

Μια επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας.

Αλλά και μια επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών. Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας.

Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα».

 

Ο εξευτελισμός έχει πλέον ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, δια στόματος του επροσώπου Τύπου της, Βασίλη Κικίλια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας.

Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε.

Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους.

Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.

Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής.

Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».

 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η ΝΔ γελοιοποιείται – Δεν έχει τέλος η επιθυμία της στα αυτογκόλ

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε δήλωσή του απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία:

«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας “παρών” και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.

Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή.

Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».

 

Κυβερνητικοί κύκλοι: Η ΝΔ ψεύδεται για να καλύψει τις προσπάθειές της ώστε να μη στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Το βράδυ της Τρίτης, κυβερνητικοί κύκλοι «σηκώνουν το γάντι» έπειτα από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «η ‘συμμαχία των προθύμων’, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι:

1. 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…

2. Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στη σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: «Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017». Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την «ατάκα» χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;…

3. Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι «ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Διαφωνεί η ΝΔ; Κατ’ αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση.

4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν «και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί» (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Κλείνοντας οι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγουν με το εξής «Υστερόγραφο»: «Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…»

 

Αντιδράσεις από Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη & Ένωση Κετρώων

Σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου, το Ποτάμι την χαρακτηρίζει ως “επιστολή μετάνοιας και μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας».

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός «αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν» και τονίζει ότι «ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του “κόφτη”».

Στη συνέχεια προσθέτει πως «δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιστολή ντροπής

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο για «επιστολή ντροπής», υπογραμμίζοντας ότι «παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το “μάρμαρο” δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός».

Ένωση Κεντρώων: Οικουμενική τώρα

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων επαναφέρει το αίτημά της για οικουμενική Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «οι εκδοχές είναι δυο: οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξη μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit».