Ευκλ. Τσακαλώτος προς Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι

Το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θυμίζει το παλιό αγγλικό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι το ευρώ δύο ταχυτήτων δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς «δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει».

Ερωτηθείς για το ορόσημο της κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με το οποίο, όπως εκτιμά, «ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν οι τρεις πυλώνες της τωρινής φάσης της διαπραγμάτευσης: Οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του προγράμματος, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Ταυτόχρονα καταστά σαφές ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά, όπως τονίζει, το πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θέλουν να είναι «γενναιόδωρα» με τη ρύθμιση του χρέους. Παράλληλα υποστηρίζει ότι «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει» συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και επισημαίνει ότι «και το ίδιο το ΔΝΤ αφενός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πιέσει πραγματικά για ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου να μην έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζοντας σε αυθαίρετους υπολογισμούς».

Ο κ. Τσακαλώτος καταλήγει λέγοντας ότι μια συμφωνία τον Ιανουάριο «θα μας επιτρέψει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μην αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας».