Φόρος 800 ευρώ για όλους και μείωση συντάξεων έως 30% θέλει το ΔΝΤ

Ανησυχία και φόβο προκαλεί στην Αθήνα η επαναφορά των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για μείωση ή και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου καθώς επίσης και οι απαιτήσεις που θέτει για μείωση των κύριων συντάξεων. Στην περίπτωση που οι απαιτήσεις του ΔΝΤ πάρουν σάρκα και οστά τότε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών θα υποστούν νέες βαριές μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ η απώλεια μπορεί να φτάσει και τον έναν μισθό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το… μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια που είναι τα εκατομμύρια των συνταξιούχων και μισθωτών που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους.

Μάλιστα σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο θα αγγίξει τα 600 με 800 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους. Αν η μείωση των συντάξεων γίνει με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, τότε οι καταβαλλόμενες αλλά και οι μελλοντικές κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθούν έως και 30%. Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν αποκλείει να υπάρξει και μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο αλλά και απολύσεις.