Σόιμπλε: Δεν κατανοώ γιατί ο Τσίπρας επιρρίπτει στη Γερμανία ότι θέλει να βλάψει τους συνταξιούχους

Δεν μπορώ να επιδείξω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους, δηλώνει σε συνέντευξή του στην ZEIT ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ζητά εκ νέου την τήρηση των κανόνων προκειμένου να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν δεν υπήρχε το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα ήταν χρεοκοπημένη ενώ η συνέντευξή του περιστρέφεται και γύρω από την νότια Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ZEIT του επισημαίνει πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων.

Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε απαντά πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος προσέγγισης και δηλώνει: «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς, ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Η εφημερίδα παρατηρεί ωστόσο ότι «πάγωσε» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα και ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, υπογραμμίζει ότι «κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, τονίζει πως «μπορεί να υπάρξουν βαθιές αλλαγές και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες», ενώ σχετικά με τις εκλογές που θα λάβουν χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2017, δηλώνει ότι, «με το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχει κάποια κόπωση… Δεν αποκλείω να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη».

Σχετικά με τη θέση της Δύσης στον κόσμο, παραδέχεται ότι, «οι θεσμοί της Δύσης είναι υπό εξέταση, από το ΝΑΤΟ μέχρι την ΕΕ» ωστόσο συμπληρώνει πως η Δύση ως μια κοινότητα αξιών δεν έχει τελειώσει. Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Τραμπ ο κ. Σόιμπλε προτείνει να δούμε το έργο του στην πράξη και προσθέτει ότι «η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική τα τελευταία 200 χρόνια. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση».