Ο Σόιμπλε δεν κάμπτεται - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Στη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης εντός της ημέρας, προκειμένου να βρεθεί διέξοδο στην εμπλοκή που έχει προκύψει με το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα και το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος, οδηγούν οι πιέσεις του Βερολίνου και των δορυφόρων του.

Την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του EuroworkingGroup. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα, Τετάρτη, ενώ η διαβούλευση και οι επαφές είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί.

Χθες το Euro Working Group ζήτησε από την Ελλάδα την ανάληψη ρητών δεσμεύσεων για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του κοινωνικού πακέτου, αλλά κυρίως ότι τυχόν πλεονάσματα στο μέλλον θα διατίθενται για σκοπούς προσυμφωνημένους με το κουαρτέτο. «Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συναίνεση για το “ξεπάγωμα” της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Την Τετάρτη θα ληφθεί απόφαση. Μέσα στο EuroWorking Group τα κράτη-μέλη συζήτησαν εποικοδομητικά για τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα των κοινωνικών παροχών», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα, με τους ευρωπαίους δανειστές να ζητούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει ότι: α) το έκτακτο βοήθημα να δοθεί μόνο φέτος, β) η αναστολή αύξησης ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017 και γ) το πρώτο μέτρο του “κόφτη” θα είναι οι περικοπές συντάξεων  (αν χαθούν οι στόχοι).

Μελλοντικά, τυχόν υπέρβαση πλεονάσματος, θα διατίθεται για:

-το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

-την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου

Συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένουν ότι δεν έχει σταλεί σχετική επιστολή στους δανειστές από τον υπουργό Οικονομικών, όμως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι δεσμεύσεις βρίσκονται ήδη υπογεγραμμένες στα χέρια των μελών του EWG.