Γ. Στουρνάρας: Ποινές στις τράπεζες αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Ποινές στις τράπεζες, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί αν δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά».

Παράλληλα σημείωσε ότι δημιουργείται ένα νομικό οπλοστάσιο, το οποίο θα αποβλέπει στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ανέφερε για παράδειγμα ότι «οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους μετόχους είτε να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους ή να αποχωρήσουν. Υπάρχουν σίγουρα επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, συνεπώς η εύρεση νέων κεφαλαίων και επενδυτών δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα».

Επιπλέον επισήμανε ότι με τη νέα νομοθεσία «οι τράπεζες θα μπορούν να ρευστοποιούν τα δάνεια και στη συνέχεια να τα πωλούν σε επενδυτές. Αυτό αποτελεί μέρος των νέων κανόνων που θεσμοθετούμε για τους μετόχους που δεν συνεργάζονται. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά μπορεί επίσης να διαφυλάξει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία» ενώ σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια εξήγησε ότι η «μαγική λέξη» είναι τα αποτελέσματα Ebida (σ.σ. τα κέρδη προ τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) και τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά Ebida ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή τους, τότε ενδεχομένως να μην διασωθούν».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν θέσει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% σε βάθος τριετίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έσπευσε να χαιρετίσει τη σημασία του χρονικού περιθωρίου των τριών ετών και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν αναμένουμε ευρείες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές τώρα».