Οι θεσμοί "μπλοκάρουν" τα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα

Έκθεση των θεσμών εκφράζει “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και την ουσία, εν συγκρίσει με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έκθεση αυτή θα τοποθετείται αρνητικά ως προς τα μέτρα για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που ενδέχεται να εμποδίσει την εφαρμογή τους. Αρνητικό θα είναι το πρόσημο επίσης και για το “ξεκλείδωμα” των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ανέφερε ότι οι προβληματισμοί αυτοί εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση με τους θεσμούς για τις συγκεκριμένες παροχές.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε επίσης ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα «ξεπαγώσουν» μόνο με πολιτική απόφαση.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο τρόπος που θα προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα αποφασιστεί από τις χώρες της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα, διαπιστώνεται ότι αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 ενώ δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται αυτά του 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασης τους.

Οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.