Ολάντ, Μοσκοβισί, Σαπέν, Σουλτς στηρίζουν Ελλάδα - Μοσκοβισί: Μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα

Την αλληλεγγύη του στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup κατά τις οποίες αποφασίστηκε η ελάφρυνση του χρέους και όπως είπε «όχι ακόμα ικανοποιητικά» εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

«Υποστηρίζω τις αποφάσεις του Εurogroup- δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση να κάνει η Ελλάδα περισσότερες προσπάθειες ή να τους αποτρέψουν να πάρουν κάποιες αποφάσεις κυρίαρχες» σημείωσε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «εδώ στις Βρυξέλλες πρέπει να βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας». Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα με αξιοπρέπεια, να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%cf%82

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας» και παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ταυτόχρονα επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης και επικαλείται το ΑΜΠΕ, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1% παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη και ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Σε αμφισβήτηση της απόφασης της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Σαπέν δήλωσε σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup» και επέμεινε ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup, προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν και καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Μοσκοβισί: Μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα

Μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Ο Επίτροπος επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, επαναδιατύπωσε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καμιά επίπτωση στους στόχους της Συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Μοσκοβισί στους FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα

Νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί σε άρθρο του στους FT υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» επισήμανε το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και του τερματισμού της μακροχρόνιας λιτότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «σύντομα να υπάρξει συμφωνία αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» και σημειώνει ότι «σε αυτή την εποχή της πολιτικής της «μετα-αλήθειας» είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί. Η αλήθεια είναι ότι η  η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος».

Έκανε ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους και κατέστησε σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «στο ίδιο πλαίσιο, αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να εδράζονται σε απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες, απαιτήσεις» και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές του 2017.

«Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί και κατέληξε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους, για να μοιραστούμε την ευθύνη της επίτευξης όλων των παραπάνω».