Μοσκοβισί στους FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και του τερματισμού της μακροχρόνιας λιτότητας στην Ελλάδα επισημαίνει ο Ευρωπάιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε άρθρο του στους FT υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα».

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «σύντομα να υπάρξει συμφωνία αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» και σημειώνει ότι «σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί. Η αλήθεια είναι ότι η  η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος».

ft-moscovic

Κάνοντας ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους, καθιστά σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο, αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να εδράζονται σε απαισιόδοξες προβλέψεις ή να είναι συνδεδεμένοι με πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες, απαιτήσεις» και επαναλαμβάνει ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές του 2017.

«Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί και καταλήγει λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους, για να μοιραστούμε την ευθύνη της επίτευξης όλων των παραπάνω».