Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά: Να εξετασθεί αν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα

Εν αμφιβόλω φέρεται να θέτει η γερμανική κυβέρνηση την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ζητά από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αποσαφηνίσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά και χωρίς να δείχνει την προφανή δυσφορία του, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Νωρίτερα την είδηση μετέδωσαν αρχικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης του δημοσιογραφικού ομίλου Funke και τις επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σήμερα Τετάρτη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.