Λογομαχία Τσακαλώτου - Βελκουλέσκου για την παρέμβαση Τόμσεν μέσω μπλογκ

Τεταμένο ήταν το κλίμα στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων έπειτα από το άρθρο Τόμσεν, καθώς και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα ότι «η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω blogs».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, ωστόσο η απάντηση που έλαβε η Κυβέρνηση ήταν πως το Ταμείο απλώς κατέγραψε τις θέσεις του, χωρίς πρόθεση να βάλει ακόμα ένα εμπόδιο στις διαβουλεύσεις.

Κατά τις συνομιλίες της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές συνομίλησαν για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού ότι δεν θα ρωτάει πού θα δίνει το πλεόνασμα.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την αντίδραση των δανειστών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα, ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός είναι να αποχωρήσουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.