Στις 3 ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Hilton- Δεν προβλέπεται συμφωνία

Ξεκινούν εκ νέου σήμερα στις τρεις το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς στην Αθήνα βρίσκονται από χθες οι επικεφαλής των θεσμών ωστόσο όμως το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών παραμένει σε αρκετά ζητήματα. Σήμερα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου έχουν την πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Οι στόχοι για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τη νούμερο ένα διαφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου, αλλά και τον βασικότερο λόγο της καθυστέρησης του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ βρίσκει υψηλούς τους3 στόχους του 3,5% που ζητεί η Γερμανία από την Ελλάδα για μετά το 2018, οπότε και τελειώνει το τρίτο μνημόνιο. Στην περίπτωση ωστόσο που Αθήνα και Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνήσουν στους στόχους αυτούς, το Ταμείο απαιτεί την πρόσθετη και προαιρετική λήψη μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020.

Πρόβλημα αποτελεί και η διάρκεια του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με το Βερολίνο να ζητεί να φτάσουν μέχρι και σε βάθος δεκαετίας, την ώρα που οι άλλες πλευρές των δανειστών υποχωρούν.

Διαχρονικό εμπόδιο της παρούσας διαπραγμάτευσης αποτελεί το ζήτημα των αλλαγών στα Εργασιακά, όπου η Αθήνα επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι δανειστές στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Τέλος, αμφίρροπο κάνει το κλείσιμο της συμφωνίας το ζήτημα του τρόπου της συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα. Το Ταμείο δείχνει να μην «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις, η Γερμανία και η Ολλανδία που μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς θέτουν ως προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να κάνουν πίσω στη λήψη πιο δραστικών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που ζητεί το Ταμείο και επιδιώκει η Αθήνα. Η Ελλάδα από την πλευρά της επιμένει στη λύση – πακέτο, αξιολόγηση – χρέος και ποσοτική χαλάρωση και όλα αυτά στις αρχές της νέας χρονιάς.