Μήνυμα Στουρνάρα στο Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα

Κάλεσμα στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup και δήλωσε ότι αναμένει μια επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018.

«Η Ελλάδα χρειάζεται βιωσιμότητα χρέους και πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως “αυτά τα δύο απαιτούν πιο ήπια μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”. Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους μέτρα εννοεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές επιλογές στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Eurogroup» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια επιλογή εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για ένα διάστημα περίπου 20 ετών και μια 20χρονη περίοδος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολύσιων που αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποιούνται σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις».

Ερωτηθείς αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αντί να ζητά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, καθώς τέτοια μέτρα θα αποθάρρυναν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι, είναι μια μάλλον υπερβολική ερμηνεία του ηθικού κινδύνου».

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτό προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα».
handesblatt