Παράθυρο ελπίδας: Η Κομισιόν ανοίγει τη συζήτηση για τον τερματισμό της λιτότητας

Στο στόχαστρο των Γερμανών και των Ολλανδών θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν για τερματισμό της λιτότητας στην Ευρωζώνη σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες, που έγινε στα μέσα Νοεμβρίου. Μια τέτοια πρόταση προς συζήτηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας και της Ολλανδίας που εμφανίζουν υψηλά πλεονάσματα και ανάπτυξη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πρότεινε να τοποθετηθούν 50 δισ. ευρώ επιπλέον στην ευρωζώνη το 2017, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ώστε να μην υποχωρήσει η ισχνή ανάπτυξη που ξεκίνησε τα τελευταία τρίμηνα (σ.σ. +1,5% αναμένεται για το 2017 στην Ευρωζώνη), χωρίς, ωστόσο, να μπουν στον πειρασμό για μεγαλύτερα ελλείμματα πέντε χώρες (σ.σ. μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία).

Μάλιστα όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ της πολιτικής του τέλους της λιτότητας, ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κομισιόν και μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπερασπίστηκε αυτή την κίνηση λέγοντας ότι «οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν πιο δυναμικές κινήσεις από αυτές που κάνουν σήμερα. Το γνωρίζουν, βέβαια, παρότι δεν τους αρέσει να τους το θυμίζουν».

Έντονη ωστόσο ήταν η αντίδραση των Γερμανών και των Ολλανδών, καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνηγορήσουν στην πρόταση της Κομισιόν, καθώς δεν επιθυμούν για ακόμη μια φορά να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα η απάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθώς υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Κομισιόν είναι να μετράει αν οι προϋπολογισμοί και τα σχέδια προϋπολογισμών κάθε χώρας αντιστοιχούν στους κανόνες και στις ευρωπαϊκές συμφωνίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στα τέλη Νοεμβρίου, λέγοντας ότι «η Κομισιόν έχει σημαντικό ρόλο να παίξει, επιβλέποντας ότι τα κράτη-μέλη υπακούουν στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οποίους οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισορροπημένοι… Τα κράτη θα αποφασίζουν μόνα τους τι θα κάνουν με τα πλεονάσματά τους».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα “Le Monde” μετά το τραύμα του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Κομισιόν κατάλαβε ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθούν τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτιστικά κινήματα που ταυτίζουν τις Βρυξέλλες με την παγκοσμιοποίηση και τα λόμπι και προσθέτει ότι “αυτή η πρόταση της Κομισιόν δεν ξεπερνάει τον ρόλο του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ήδη ο Γιουνκέρ έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας με κάποια ευελιξία, με κίνδυνο να τον κατηγορούν, παρότι συντηρητικός, ως υπερβολικά «σοσιαλιστή». Ωστόσο, ο Γιουνκέρ κατόρθωσε να μην εφαρμοστούν πέναλτι ή τιμωρίες επί των προϋπολογισμών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας”.

Καταλήγοντας η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι “πίσω από αυτή την πρωτοβουλία του Γιουνκέρ υπάρχει και μια στρατηγική. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τους προέδρους του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, με το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχεδιάζει να ετοιμάσει μια νέα έκθεση, στις αρχές του 2017, για το μέλλον της οικονομικής ένωσης. Το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο στην ιδέα να αλλάξουν οι συμφωνίες και να οριστεί ένας υπουργός της Ευρωζώνης και η Κομισιόν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία” και αναρωτιέται ποιος θα είναι αυτός ο υπουργός της Ευρωζώνης: ο επίτροπος Οικονομικών ή ο πρόεδρος του Eurogroup;