Μήνυμα από Βρυξέλλες: Μην περιμένετε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Θετικό αναμένεται να είναι το κλίμα στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ωστόσο το σενάριο για συμφωνία όλο και απομακρύνεται.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ότι η επερχόμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών θα επικεντρωθεί στην “πολύ σημαντική πρόοδο” που έχει σημειώσει η διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, ωστόσο δεν έχουν εξαλειφθεί όλες οι αποστάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το χάσμα που ακόμα υπάρχει σε κάποια θέματα έχει μικρές πιθανότητες να μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα μια συνεδρίαση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ οι εκτιμήσεις του για τα εργασιακά είναι ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο.

Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι «πολιτικά ευαίσθητο», «είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

Συνεχίζοντας ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο. Κλείνοντας ανέφερε ότι η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.