Έκτακτη σύνοδος Ευρωζώνης -ΔΝΤ για την Ελλάδα χωρίς την... Ελλάδα

Έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – χωρίς την παρουσία της Ελλάδας – θα έχουν την Παρασκευή οι Υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στη σύνοδο θα μετάσχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί αυτή η εξέλιξη, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν τώρα ότι η σύσκεψη στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη. “Θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», πρόσθεσαν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Το “αγκάθι” για την επίτευξη μιας συμφωνίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ακούει στο όνομα “αναδιάρθρωση χρέους”, καθώς το Ταμείο το θέτει ως προϋπόθεση ενώ η Γερμανία, στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνείται πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση γι’αυτό πριν το 2018, οπότε ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.

Το ΔΝΤ επίσης έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Νωρίτερα μάλιστα, το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, μετέδιδε ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα Σχέδιο Β (plan b) σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πηγές του MNI, πάντως, δεν διαφαίνεται συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως ο στόχος για τη συμφωνία είναι εφικτός.