Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει για το ελληνικό χρέος έστω και χωρίς το ΔΝΤ

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει τις συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επισήμανε ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει “ακόμα και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση”.

Ο άνθρωπος που εμμένει στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι πριν από το 2018 είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παράλληλα έχει δεσμευθεί απέναντι στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ο Υπουργός Σόιμπλε αντιμετωπίζει εδώ ένα δίλημμα», εκτίμησε ο Μάριο Σεντένο.

«Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο Πορτογάλος Υπουργός.

Επίσης επέκρινε τον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολύ περιθώριο για τη βελτίωση» των κανόνων για το χρέος. «Πρέπει κάποια μέρα να ανανεώσουμε και να αντικαταστήσουμε τους κανόνες αυτούς», πρόσθεσε ο Σεντένο.