Επιμένει ο Σόιμπλε: Απορρίπτει την ελάφρυνση του χρέους - Επιτίθεται στην ΕΚΤ

Η ανταγωνιστικότητα είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και όχι το χρέος υποστήριξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με όσα επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αρχίσει να αντιστρέφει σταδιακά την επεκτατική νομισματική πολιτική της και παρατήρησε ότι αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά. «Δεν θα κουραστώ να λέω ότι θα προτιμούσα αν αυτό άρχιζε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «η έξοδος από αυτή την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», προειδοποιώντας για πιθανές αντιδράσεις σοκ σε τέτοια μέτρα.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε τη Βρετανία να μην προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές των εταιρικών φόρων, λέγοντας ότι όσο η χώρα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ένωσης.

Ερωτηθείς για το εάν τα σχέδια της Βρετανίας να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα διαγωνισμό ντάμπινγκ ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «η Βρετανία συνεχίζει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες παραινέσεις της Κομισιόν για αύξηση των δαπανών στις πλεονασματικές χώρες, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «λάθος μονοπάτι» τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των κανονισμών.